Papaya Twin City Bratislava

+421 947 911 888

Máte radi huspeninu? Vo Vietname je Thịt Đông jedlo pre oslavy

Máte radi huspeninu? Vo Vietname je Thịt Đông jedlo pre oslavy
Podobne ako na Slovensku, aj vo Vietname je bravčová huspenina (Thịt Đông) obľúbeným pokrmom v zimných mesiacoch a tiež býva na stole na Lunárny nový rok.

U nás sa varí zvyčajne z kolena a paprčiek, vo Vietname sa varí hlavne z bravčových kožiek - čisté mäso sa do aspiku dáva potom (niekedy aj kuracie).

huspenina vo Vietname je obľúbený pokrm

Často sa do nej pridávajú huby shiitake a do hotovej huspeniny sa vkladá rôzna zelenina, najmä pre farebné osvieženie pokrmu - mrkva či kápia, aj vo forme vyrezaných tvarov a kvetiniek.

Hlavný rozdiel je v tom, ako sa huspenina vo Vietname podáva: namiesto cibule s octom, ako je to bežné u nás, sa k huspenine servíruje riedená rybacia omáčka s korením, a namiesto chleba je k dispozícii samozrejme ryža.

Vzhľadom na veľký obsah kolagénu podporuje konzumácia huspeniny regeneráciu chrupaviek a zdravie kože. Ľudia s histamínovou intoleranciou si však musia dať pozor.

Vedeli ste, že bravčová huspenina (alebo aspik) sa robí v rôznych krajinách sveta? Nielen na Slovensku a vo Vietname, ale aj v Pobaltí, na Balkáne, v Rusku, Číne, ba dokonca i v Grécku, Španielsku či na Cypre. Židia pripravujú z huspeniny nádherné kreácie v bábovkových formách alebo tvare srnčieho chrbta.

Samozrejme, že sa cez európskych a židovských prisťahovalcov dostala aj do Ameriky, kde ju nazývajú Jellied pork (bravčové želé), hoci sa nedá nazvať súčasťou tradičnej americkej kuchyne.