U nás sa varí zvyčajne z kolena a paprčiek, vo Vietname sa varí hlavne z bravčových kožiek - čisté mäso sa do aspiku dáva potom (niekedy aj kuracie).
Často sa do nej pridávajú huby shiitake a do hotovej huspeniny sa vkladá rôzna zelenina, najmä pre farebné osvieženie pokrmu - mrkva či kápia, aj vo forme vyrezaných tvarov a kvetiniek.
Hlavný rozdiel je v tom, ako sa huspenina vo Vietname podáva: namiesto cibule s octom, ako je to bežné u nás, sa k huspenine servíruje riedená rybacia omáčka s korením, a namiesto chleba je k dispozícii samozrejme ryža.
Vzhľadom na veľký obsah kolagénu podporuje konzumácia huspeniny regeneráciu chrupaviek a zdravie kože. Ľudia s histamínovou intoleranciou si však musia dať pozor.
Vedeli ste, že bravčová huspenina (alebo aspik) sa robí v rôznych krajinách sveta? Nielen na Slovensku a vo Vietname, ale aj v Pobaltí, na Balkáne, v Rusku, Číne, ba dokonca i v Grécku, Španielsku či na Cypre. Židia pripravujú z huspeniny nádherné kreácie v bábovkových formách alebo tvare srnčieho chrbta.
Samozrejme, že sa cez európskych a židovských prisťahovalcov dostala aj do Ameriky, kde ju nazývajú Jellied pork (bravčové želé), hoci sa nedá nazvať súčasťou tradičnej americkej kuchyne.