Táto koreninová zmes je veľmi populárna vo vietnamskej a čínskej kuchyni ako dokonale vyvážená zmes korenín, dodávajúca jedlám lahodnú a exotickú chuť. Používa sa s mäsom, ale aj so závitkami, knedličkami či zeleninovými jedlami.
U nás má názov Korenie 5 vôní, presnejšie by však malo byť skôr korením piatich chutí. Názov sa totiž odvíja od piatich chutí podľa čínskej tradičnej medicíny a stravovania, ktoré sú: sladká, horká, kyslá, slaná a pikantná chuť.
Základom všetkých zmesí sú štyri koreniny, ktoré poznáme aj zo slovenskej kuchyne - škorica, fenykel, badyán a klinčeky - vo vyvážených pomeroch. Piata základná prísada sa často rôzni: môže to byť sečuánska paprička, biele korenie, ale aj zázvor (ďumbier).
Jednotliví výrobcovia potom pridávajú do koreninovej zmesi ešte svoje "tajné" ingrediencie. Korenie 5 vôní / chutí tak máva celkovo aj sedem či dokonca jedenásť zložiek.