Papaya Twin City Bratislava

+421 947 911 888

Aké vietnamské jedlá vás schladia v letných horúčavách?

Aké vietnamské jedlá vás schladia v letných horúčavách?
Vietnamská kuchyňa má na extrémne horúčavy výborné jedlá, ktoré vás nasýtia a zároveň schladia. Pritom nezaťažia žalúdok a postarajú sa aj o likvidáciu prípadných baktérii, ktoré sa množia v teple.
Máte tiež problém nájsť počas veľmi horúcich letných dní nájsť ľahké jedlo, ktoré vás zasýti? Mnohí ľudia sa v dni, keď teploty prekračujú 30 stupňov Celzia, rozhodnú pre chladné pokrmy ako šaláty či ľadové smoothies. Aj keď obe sú zdravou voľbou, nemusí to byť v horúčave to naj.

Možno by vám intuitívne nenapadlo vybrať si jedlá horúce alebo pikantné, ale práve tieto sú v krajinách, kde býva veľmi horúco, značne rozšírené – a má to vedecky podložené dôvody.

Horúca polievka v lete? Paradox, ktorý funguje

Práve horúce polievky vývarového typu ako je vietnamské Pho či pikantnejšia verzia Bún Hué sú na ľahší letný obed ako stvorené.

Horúca polievka Pho aj pikantné pokrmy sú dobrou voľbou v lete

V prvom rade horúci vývar najskôr mierne zvýši teplotu, čím vyvolá zvyšené potenie a ako vieme, evaporácia je jednoduchý spôsob ochladzovania. Využíva sa pri výrobe efektívnych domácich chladničiek v oblastiach, kde nie je prístup k elektrickej energii.

Ryžové rezance vo vietnamských rezancových polievkach sú ľahko stráviteľné, čo je určite další bod v ich prospech.

A napokon, ďalšie ingrediencie ako orientálne koreniny a bylinky – škorica, koriander, kardamom, limetka a zázvor, majú antibakteriálne vlastnosti, čo je prevenciou proti baktériám, ktoré sa v teple rýchlejšie množia.

Niekto to rád pikantné. Najmä v lete (a má recht!)

Paradoxne ochladzujúce môžu byť aj pikantné jedlá s prídavkom chilli, cesnaku alebo zázvoru. Keď zjeme niečo veľmi štipľavé a nie sme na to zvyknutí, máme ihneď pocit páľavy a vyrazí nám pot na čele.

V koreninách ako sú čili a ďumbier (zázvor), ktoré sa hojne používajú vo vietnamskej kuchyni, sú však obsiahnuté chemikálie, ktoré náš organizmus môžu ochladiť.

Kapsaicín, pálivá zložka chilli, pomáha jemne expandovať cievy a znižovať tlak, čím uľahčuje prívod odkysličenej krvi do srdca a transport okysličenej krvi naspäť do tela. Cítime sa preto osviežení.

Podobne účinkuje aj kajenská paprika alebo cesnak. (!!! Samozrejme, ľudia s príliš nízkym alebo kolísavým tlakom si práve na takéto jedlá musia dávať pozor, aby neodpadli.)

Ak máte pocit, že vám čili spáli chuťové bunky na jazyku, pomôže hlt mlieka, jogurt a niektoré druhy zeleniny ako napríklad uhorka. Aj preto majú v Indii jogurtovú omáčku s nastúhanou uhorkou raítu. Uhorka sa dáva aj do vietnamských šalátov a sviežich letných závitkov.