Možno by vám intuitívne nenapadlo vybrať si jedlá horúce alebo pikantné, ale práve tieto sú v krajinách, kde býva veľmi horúco, značne rozšírené – a má to vedecky podložené dôvody.
Horúca polievka v lete? Paradox, ktorý funguje
Práve horúce polievky vývarového typu ako je vietnamské Pho či pikantnejšia verzia Bún Hué sú na ľahší letný obed ako stvorené.
V prvom rade horúci vývar najskôr mierne zvýši teplotu, čím vyvolá zvyšené potenie a ako vieme, evaporácia je jednoduchý spôsob ochladzovania. Využíva sa pri výrobe efektívnych domácich chladničiek v oblastiach, kde nie je prístup k elektrickej energii.
Ryžové rezance vo vietnamských rezancových polievkach sú ľahko stráviteľné, čo je určite další bod v ich prospech.
A napokon, ďalšie ingrediencie ako orientálne koreniny a bylinky – škorica, koriander, kardamom, limetka a zázvor, majú antibakteriálne vlastnosti, čo je prevenciou proti baktériám, ktoré sa v teple rýchlejšie množia.
Niekto to rád pikantné. Najmä v lete (a má recht!)
Paradoxne ochladzujúce môžu byť aj pikantné jedlá s prídavkom chilli, cesnaku alebo zázvoru. Keď zjeme niečo veľmi štipľavé a nie sme na to zvyknutí, máme ihneď pocit páľavy a vyrazí nám pot na čele.
V koreninách ako sú čili a ďumbier (zázvor), ktoré sa hojne používajú vo vietnamskej kuchyni, sú však obsiahnuté chemikálie, ktoré náš organizmus môžu ochladiť.
Kapsaicín, pálivá zložka chilli, pomáha jemne expandovať cievy a znižovať tlak, čím uľahčuje prívod odkysličenej krvi do srdca a transport okysličenej krvi naspäť do tela. Cítime sa preto osviežení.
Podobne účinkuje aj kajenská paprika alebo cesnak. (!!! Samozrejme, ľudia s príliš nízkym alebo kolísavým tlakom si práve na takéto jedlá musia dávať pozor, aby neodpadli.)
Ak máte pocit, že vám čili spáli chuťové bunky na jazyku, pomôže hlt mlieka, jogurt a niektoré druhy zeleniny ako napríklad uhorka. Aj preto majú v Indii jogurtovú omáčku s nastúhanou uhorkou raítu. Uhorka sa dáva aj do vietnamských šalátov a sviežich letných závitkov.